Молитва на освячення всякої речі: текст і коментарі

Православ`я більше всіх інших деномінацій надає значення матеріальної складової життя. Серед традиційних молитовних чинопоследований, прийнятих в ній, є церемонії освячення практично всього, що оточує людину - від ювелірних прикрас і одягу до літаків і кораблів. Деякі з них допустимо вживати навіть мирянам. Прикладом такого роду є молитва на освячення всякої речі і пов`язаний з нею ритуал.

необхідність освячення

Ортодоксальна традиція наполягає, що матерія в будь-якій своїй формі піддається впливу тонких енергій або сил, які за своєю природою можуть бути як демонічними, тобто злими, так і благодатними - проистекающими від Бога. Грунтуючись на цій теорії, православна церква в своїй практиці прагне усюди привнести благодатний енергію, вигнавши нечисту. Тому прихильники цієї гілки християнства освячують свої будинки, автомобілі, одяг, меблі і навіть домашніх тварин. В особливих випадках, наприклад, для освячення квартири, запрошують священика, який проводить складну церемонію. Що стосується предметів побуту, то все йде простіше - мирянину пропонується для самостійного читання молитва на освячення всякої речі. Після того як вона буде виголошена, освячують річ слід окропити святою водою. В результаті цих дій предмет вважається очищеним і благословенним згори.

молитва на освячення всякої речі

Самих молитов на цей випадок існує декілька. Котрусь із них точно можна знайти практично в будь-якому молитовнику. Нижче приведена найпопулярніша і проста.

Молитва на освячення речей

У молитвеників текст наводиться церковнослов`янською мовою. Тут же для кращого розуміння сенсу дан російський переклад.

Творець і Творець людського роду! Подавець духовної благодаті, подавач вічного спасіння! Ти, Господи, сам ниспошли твого Духа Святого з благословенням понад на цю річ. Нехай вона буде озброєна силою заступництва Небес для тих, хто бажає нею користуватися. Так буде вона сильна для порятунку тіла і заступництва і допомоги через Ісуса Христа, Господа нашого. Амінь.



освячення ікони

Коментарі до молитви

Творець і Творець людського роду!

У православних молитвах це традиційне звернення до Бога.

Подавець духовної благодаті, подавач вічного спасіння!



Тема порятунку тут зачеплена, бо саме в світлі сотереологіі (вчення про спасіння) православ`я дивиться на світ. Бог освячує матерію, не просто виганяючи з неї зло, а одухотворяючи, тим самим обожнюючи її і перетворюючи. У ортодоксальної традиції порятунку підлягає саме матеріальний світ і матеріальне тіло. Тому процес освячення навіть нового носової хустки або сорочки є передбаченням і одночасно частиною цього великого спокутування матерії від тління і смерті. Молитва на освячення всякої речі підкреслює цей зв`язок.

Ти, Господи, сам ниспошли твого Духа Святого з благословенням понад на цю річ.

Саме Дух Святий - третя іпостась Трійці - виконує функцію освятителя світу, як особлива динамічна форма присутності божества.

Нехай вона буде озброєна силою заступництва Небес для тих, хто бажає нею користуватися.

Тут молитва на освячення всякої речі стверджує тонку благодатний зв`язок між предметом і Небом, тобто духовним царством Бога.

Так буде вона сильна для порятунку тіла і заступництва і допомоги через Ісуса Христа, Господа нашого. Амінь.

Слова «через Христа» відображають віру православних в те, що порятунок світу можливо тільки через спокутну жертву Ісуса Христа на хресті.

молитва на освячення речей

Інші чини освячення

Іншими найбільш затребуваними церемоніями освячення з тих, що допустимі для мирян, є молитви благословення їжі, дороги і подорожі. З найбільш частих ритуалів, виконуваних священиком - освячення ікони, хрестики, житла і транспорту.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 147
Увага, тільки СЬОГОДНІ!