Свята вода: коли набирати? Як набирають святу воду на хрещення. Свята вода в церкві

Якщо повернутися до давньої історії, то про святу Богоявленської воді повідомлялося раніше в проповідях Іоанна Златоуста.

Стверджується, що на Русі до XII століття звичай освячення води не відбувався. Він з`явився тільки після того, як поширення набув Єрусалимський богослужбовий статут, який кілька разів критикувався і скасовувався. Наприклад, Патріарх Никон в 1655 році взагалі заборонив здійснювати водосвяття на Хрещення. Ця заборона зняли тільки на Великому Московському соборі в 1667 році.

Спробуємо розібратися в питанні про те, що таке свята вода, коли набирати її і як використовувати.

Свята вода коли набирати

Що таке свята вода

У християнстві її вживання сходить до II століття. Свята вода в Церкві отримала своє найменування від спеціального обряду, який так і називався - водосвяття. Це явище пов`язане з старозавітними традиціями богослужіння і з біблійною історією, коли в водах ріки Йордан пророк Іоанн хрестив самого Христа.

Хрещення дата

Археологічні музеї Сходу і Заходу переповнені глиняними посудинами і фляжками, в яких зберігали святу воду стародавні християни. Ця традиція дійшла і до наших днів.

Божественна благодать

Багато православних приходять в храм, щоб набрати освячену воду і потім користуватися нею. Адже вони вірять, що вона після спеціальних молитов отримує якісь особливі властивості і навіть не псується, що, до речі, буває не завжди. Відрізняється така вода від простої тим, що на неї сходить особливе Благословення. І вона зберігає в собі Божественну силу. Тому кожна людина, який буде користуватися цією водою з благоговінням, прийме на себе освячення і благодать. Багатьох цікавить питання: "Що таке свята вода, коли набирати її, в який день?" І в ньому варто уважно розібратися.

Хрещення свята вода

Хрещення: дата



У ПЦ існує три чину освячення води. Перший чин - велике освячення води в Водохресний святвечір, 18 (5) січня, на наступний день, в Хрещення, дата якого 19 (6) січня. Саме в цей день багато віруючих йдуть урочистою ходою до водойми (хід на Йордан). Другий чин - скорочена велике освячення води. Воно відбувається перед самим таїнством Хрещення. У цю воду потім занурюють охрещених. І третій чин - мале освячення води, яке проводиться за допомогою певних молебнів в святкові дні.

У день Хрещення потрібно окропити святою водою домашні стіни зі словами молитви: «В ім`я Отця і Сина і Святого Духа». Для зручності можна купити в будь-церковній лавці спеціальний віник - кропильце - або на крайній випадок використовувати просто гілочку куща або дерева. В цей час краще співати спеціальний тропар, який представляє собою коротку святкову молитву.

Свята вода: коли набирати

Багато знаходяться в глибокій омані з приводу того, коли найбільш цілюща вода і коли її краще набирати - 18 або 19 січня? Головне, потрібно розуміти, що і в перший, і в другий день вода освячується абсолютно однаково.

У деяких храмах її після Хрещення розливають ще кілька днів. Тому якщо немає можливості відстояти чималу чергу, яка зазвичай вибудовується в це свято, то можна дізнатися в храмі, в який день краще прийти і спокійно набрати воду.



Помилково використовувати Богоявленськую воду як таблетку від хвороби - випив і вилікувався. Набрана на Водохреще свячена вода має цілющі властивості, однак її треба приймати з вірою і молитвою, і тільки тоді дійсно можна отримати справжнє зцілення.

Окропити святою водою

Властивості водохресної води

Християнська традиція освячення води закликає на неї благодать Духа Святого, який і наділяє її потужною цілющою силою. Її п`ють не для втамування спраги, а для зцілення душі і тіла. Рекомендується щодня вживати натщесерце по маленькій чашечці цієї води для зміцнення сил душевних і фізичних. Святі отці благословляли хворих пити Богоявленськую воду по одній столовій ложці щогодини. Кілька прийнятих крапель могли змінити хід хвороби. Серафим Вирицький взагалі вважав, що краще за всіх ліків допомагають освячені масло і вода.

Свята вода в церкві

Як зберігати святу воду

Не варто надриватися і тягнути цілі бідони святої води на собі. Досить набрати її в невеликій кількості, щоб вистачило до наступного свята. Так як ця вода має особливу властивість: додана до звичайної, вона освячує її всю. Посуд, в якій вона буде зберігатися, бажано підписати і поставити до домашнім іконостасів.

Деякі люди вважають, що в день Хрещення і з-під крана тече свята вода. Взагалі, будь-яке диво залежить від віри людини. Якщо він підходить до таїнства Хрещення непідготовленим і невіруючим, то нічого хорошого у нього не вийде. Бог входить в людину тільки тоді, коли той бажає і готовий його прийняти. Церква стверджує, що вся водна стихія на землі освячується і очищається 18 і 19 січня. Тому глибоко віруюча людина може і з-під крана отримати воду з усіма її унікальними властивостями. Вона не зіпсується і буде зберігатися цілий рік. Але так як віра у людей часто не надто сильною, треба брати Богоявленськую воду в Церкві. Необхідно також знати, що в храмі завжди є можливість набрати воду малого освячення. Тільки перед прийняттям її читається молитва на святу воду. Потім її можна пити і необов`язково натще.

водохресні купання в ополонці

Традиція купатися в ополонці на свято Хрещення вже зміцнилася в нашій країні. Багато хто помилково вважає, що якщо зануритися з головою в ополонку тричі, то можна таким чином спокутувати всі гріхи, але це неправда. Без духовної роботи над собою нічого не вийде. Для цього в церкві існує таїнство сповіді, де прощаються гріхи щиро кається людині. Занурюючись у воду, він отримує Божественну благодать і по вірі його може навіть зцілитися.

Молитва на святу воду

Євангельська історія

У Святому Письмі розповідається історія про те, що колись, біля брами Єрусалиму була купальня. І хворі люди завжди чекали, що ангел з неба зійде на воду. І коли це відбувалося, то перший, хто занурювався в воду, відразу ж зцілявся. У цій купелі лежав і хотів вилікуватися людина, яка була хвора вже цілих 38 років. Господь запитав його, чи хоче він стати здоровим, і той відповів, що дуже хоче. Але чомусь у нього не виходило увійти в воду, так як хтось обов`язково випереджав його і занурювався першим в купіль. І тоді Господь змилувався і сам зцілив його.

Ця історія говорить про те, що зцілення залежить не тільки від сили віри, але і від ступеня готовності до чуда.

Хрещення дата

Відповіді на питання про те, що таке свята вода, коли набирати її і скільки, як її вживати, не такі вже й складні. Найскладніше і найважливіше для людини - духовність і моральність, над цим потрібно працювати щодня з допомогою добрих справ, молитов, покаяння, відвідування церковних служб і святих місць. Тоді Бог обов`язково захистить, допоможе і зцілить. Адже не дарма в народі кажуть: «На Бога надійся, а сам не зівай!»


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 106
Увага, тільки СЬОГОДНІ!