Бог родючості - перун, велес або мокоша?

З давніх-давен люди будь-що-небудь вірили. Не знаходячи пояснення багато чому навколо себе, наші предки звикли вважати, що дані явища управляються вищими силами. Таким чином з`явилася величезна кількість богів. На території Стародавньої Русі вважалося, що кожна стихія, кожна справа, якою займається людина, керується своїм власним богом. Так, бог літнього сонця, природи - це Дажбог, богиня води - Дана, Додола або Перуниця - управляла грозами і блискавками, будучи одночасно дружиною Перуна, бог родючості - Мокоша і т. Д.

бог родючостіКожне ремесло, кожна пора року і природна сила, кожна тварина і рослина мали свого бога. Це входило в основу язичницької культури людей. Богам приносили жертви, їх задобрювали, їм молилися, просячи захисту, заступництва і допомоги.



Так, для отримання хорошого врожаю, для високої родючості слов`яни співали оди дружині Велеса - Мокоші. Нарівні з нею люди поклонялися Рожаницам - богинь, котрий протегував всьому живому, в тому числі жіночого родючості. Мокоша - бог родючості у слов`ян, вірніше, богиня, зустрічається в стародавніх літописах, але відомості, представлені там, не завжди зрозумілі, а часто і досить суперечливі. Мокоша іноді ототожнювали з Матір`ю сирої землі. Висока струнка жінка з великою головою і неправдоподібно довгими руками - ось зображення богині на стародавніх вишивках, слов`янських рушниках і виробах.

бог родючості у слов`янВерховний бог Перун також шанувався у древніх слов`ян як бог родючості. Це верховне божество, син Сварога, він був покровителем усього живого; як йому було під силу послати цілющі краплі дощу, подарувавши засушений землі довгоочікувану вологу. Саме Перун міг покарати людей посухою і неврожаєм. Тому слов`яни свято вірили, що лише цей бог родючості, блискавок і дощу може подарувати їм багатство. Люди також вірили, що Перун здатний своїми золотими блискавками виганяти злих демонів, що атакували людини, і захищати його від чарівних чар.



Практично на одному рівні з Перуном або на щабель нижче нього стояв бог Велес - чоловік Мокоші. Його вважали заступником і охоронцем мисливців, скотарів, а пізніше і багатства. Велеса ототожнювали з нижнім світом - Навью. Зважаючи покровителем мертвого світу, Велес вважався предками і як бог родючості. Вважалося, що душі покійних можуть попросити Велеса про гарний урожай, тому в ті часи на полі завжди залишали стрічку неприбраних злаків - дар богу з метою задобрити його. Не дарма багато зображення, де Мокоша простягає руки до землі, інтерпретуються як її прохання до чоловіка про гарний урожай. Цього бога шанували не тільки слов`яни: литовці навіть відзначали колись день пам`яті покійних, який називався «Велесове час». Його досі шанують і в Індії, називаючи Шивой.

бог родючості в Єгипті

Така колиска цивілізації, як Єгипет, також має свого бога родючості. Адже недарма єгиптяни вважалися одними з кращих хліборобів в світі, пристосовуючи під плантації навіть самі неродючі грунти. Величезну роль в отриманні врожаю для народу цієї країни грає Ніл. Але головний бог родючості в Єгипті - це Мін. Його вважали також покровителем чоловічої сили, зображуючи з неприродно великим дітородних органів.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 91
Увага, тільки СЬОГОДНІ!