Як читати намаз початківцям

Перш за все, намаз - не простий набір слів і жестів, які не гімнастика, почергові дії якої можна повторювати. Намаз - це молитва, і тут важлива віра здійснює, його щирий намір возвеличити Бога, піднести Йому хвалу і підтвердити свою вірність і послух. Тому на намаз може вставати лише мусульманин, повнолітній і перебуває при здоровому глузді людина. Хоча з боку здається, що намаз - це вчинення поклонів (тобто дій), насправді це звернення віруючого в своєму серці до Бога. Таким чином, хвора людина, не здатний здійснювати колінопреклоніння може здійснювати намаз, а у людини, що здійснює всі дії і вимовляє необхідні слова, але не має віри і готовності, він буде вважатися недійсним.

Перед тим, як читати намаз, потрібно по можливості очиститися (омивання). Встаючи на молитву, традиційні правила вимагають прикривати певні частини тіла (плечі, голову). Бажано не робити його в одязі із зображеннями людей і тварин і в місцях, які вважаються нечистими (туалет, лазня, кошару). Цю молитву потрібно творити в відведений для неї час. Перед скоєнням ритуалу потрібно подбати про те, як почати читати намаз, не відволікаючись на плотські і інші потреби.



Всі молитви потрібно виконувати, звернувшись обличчям в бік Мекки, де знаходиться Кааба. Якщо в мечеті напрям зрозуміло, то у вас вдома ви повинні визначити його самостійно, щоб ставати на нічні молитви. Перед тим, як читати намаз вдома, потрібно очистити це місце і розстелити там килимок для молитви. Мусульмани протягом доби здійснюють намаз кілька разів, і в залежності від часу доби цей ритуал має іншу назву: «Аз-Зухр» (полуденна молитва), «Аль-АСР» (надвечірня) і «Аль-Іша» (нічна).

Отже, як читати намаз? Всі мусульмани, які живуть в різних країнах, вимовляють на молитву арабською мовою. Але це не означає, що вони повинні просто завчити незрозумілі слова і вимовляти їх. Сенс слів зобов`язаний бути зрозумілим тому, хто молиться, інакше вони втрачають будь-яка дія. Початківець мусульманин повинен не тільки вміти вимовляти молитви арабською і знати їх переклад, а й правильно розуміти, тобто приймати справжнє тлумачення сказаного. Тому, щоб навчитися читати намаз, потрібно звернутися за допомогою до знає людині (вчителю, мулли).



Ритуали протягом доби незначно відрізняються між собою, тому, щоб пояснити, як читати намаз, візьмемо за зразок денну молитву «Аз-Зухр». Вона складається з чотирьох циклів - ракатів. Передує намаз заклик до молитви - Азан. Коли більшість віруючих вже зібралися в мечеті, звучить Ікама, що відрізняється від азану тільки фразою «Намаз вже почався». Віруючі в цей час вже зробили обмивання і в серці своєму приготувалися до молитви. Жінки піднімають руки до плечей, а чоловіки стосуються руками мочок вух і вимовляють такбир «Аллах акбар!» ( «Аллах великий!»). Потім вони кладуть праву долоню на ліву кисть і вимовляють Вступну Молитву, що вихваляє Аллаха, вдаються під Його захист від сатани і читають суру «аль-Фатіха».

Потім віруючі кажуть «Амін!» І в 1-му і в 2-му ракатів рекомендується прочитати хоча б один Аят з Корану, після чого все роблять поясний нахил - тобто нахиляють тулуб вперед, щоб долоні були на рівні колін, затримуються так, вимовляють Зікр «Субхана раббійа-ль-Азім!». Чоловіки торкаються до вух, жінки - до плечей, кажуть «Аллаху Акбар» і випрямляються. Стоячи віруючі кажуть: «Раббана ва-лаку-ль-Хамді!» І роблять земний уклін (Суджуд). Він відбувається в такій послідовності: вимовляється «Аллаху акбар!», Людина опускається на коліна, долоні і лоб стосуються землі, і в цьому положенні потрібно тричі вимовити: «Субхана раббійа-ль-а`ля!».

Під час групової молитви потрібно слідувати за муллою, що не випереджаючи його, вимовляти слова не голосно, але в той же час так, щоб чути себе, завжди бути направленою особою в бік Кааби. Після намазу потрібно вимовити необхідні Зікр.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 116
Увага, тільки СЬОГОДНІ!