Крішна - це що за божество? Хто такі кришнаїти

Щоб зрозуміти адептів нового для Європи (і Росії, зокрема) релігійного руху, необхідно дізнатися, хто такий Крішна. Це Бог, пророк або один з численних ідолів індуїстського пантеону? Давайте в цьому розбиратися. Чи є кришнаїти прихильниками монотеїзму або вони сповідують багатобожжя? Кажуть, культ родом з Індії. Але самі кришнаїти заявляють, що вірують в єдиного Бога. Мало того, вони запевняють, що між їхньою релігією і християнством немає принципової різниці. Адже навіть імена у Месії були однакові. Крішна і Христос, на думку деяких прихильників культу, це дві іпостасі одного й того ж Бога. Якого? Дізнаємося з цієї статті.Крішна це

Хто такий Крішна?

Фото, надруковані в релігійній літературі, часто представляють нашому погляду фігуру людини з дивним кольором шкіри. У перекладі з санскриту «Крішна» означає темно-синій. А в релігійних текстах колір шкіри цього Бога описується як «подібний з блакитними хмарами». Таким його і зображують на сторінках «Бхагавад-Гіти», книги, яку, без сумніву, можна назвати «Біблією кришнаизма».

Але Бог також є персонажем інших релігійних текстів. Це «Бхагават-пурана», «Вішну-Пурана», «Махабхарата» і «Харівамша». І тут для європейця виникає плутанина. В одних текстах Крішна - це чарівний малюк, пустотливо краде у своєї матері масло, в інших - пастушок корів і ідеальний коханий або мужній воїн, що дає настанови свого друга Арджуне. Але перш за все, він є восьмий аватарой Вішну. А цей останній - один з ключових богів індуїстського пантеону.Крішна фото

Історія Крішни



Згідно священних текстів, в четвертому тисячолітті до нашої ери в матеріальний світ з духовного зійшов Вішну, народившись в образі людини в місті Матхуре, як восьма дитина Васудеви і його дружини, принцеси Деваки. Він прийшов, щоб явити людям свої релігійні принципи і показати божественні діяння. В епізоді народження Крішни дійсно простежується чимало схожих рис з життєписом Ісуса Христа. Так, братові його матері було передвіщено, що той помре від руки восьмого племінника. І цей цар робив все, щоб вбити дитину своєї сестри. Трохи іншим чином, ніж Христос, врятувався від смерті Крішна. Це було містичне перенесення немовляти до прийомним батькам - пастуху Нанді і його дружині Яшода. У цей період життя Крішну зображують як ідеального юнака, який грає з дівчатами-пастушками і своїй коханій Радгою. Коли він змужнів, повернувся в Матхуру, вбив свого дядька і повернув трон дідові. Після цього Крішна подружився з принцом Арджуной і давав йому моральні настанови перед битвою при Курукшетре. Але мисливець з промовистою назвою «Старість» (Джара) поранив його своєю стрілою.якості Крішни

Атрибути і імена Крішни



Різні гілки і вчення всередині індуїзму дають цьому божеству інші назви. Аватару Вішну часто називають Гопалой або Говиндой. Ці імена прямо вказують на пастушка і ідеального коханця. А для жителів Орісси Крішна - це Джаганнатха. У Вішну більше тисячі імен, багато хто з них притаманні і його аватару. Але у кришнаїтів є своє тлумачення назви божества. Якщо робити наголос на букву «а», то ім`я перекладається як «темно-синій». А якщо на «і», то Крішна означає «привертає». Від такого тлумачення залежать і атрибути божества. Говинда зображується як прекрасний смаглявий юнак, часто з флейтою. Він стоїть в розслабленій позі, схрестивши ноги. Часто його малюють в суспільстві коханої Радхі. Але іноді у Крішни проявляються божественні атрибути Вішну - безліч рук, голів або чакра.Історія Крішни

Від багатобожжя до монотеїзму

Найбільш ранні свідоцтва існування культу цього персонажа індуїстського Олімпу відносяться до п`ятого сторіччя до нашої ери. Але поступово якості Крішни стали виділяти його серед інших богів. У дев`ятому столітті нашої ери його культ став надзвичайно популярним в Південній Індії. А ще через триста років сформувалися і викристалізувалися такі релігійні школи, як Шрінатхджі (Раджастан), Вітхоба (Махараштра) і Джаганнатха (Орісса). Крішну наділяли такими якостями, як «вічна молодість», «випромінює сяйво», «правда». І, нарешті, в останньому ізвод - Гауді-вайшнавізму - йому приписується атрибут єдиного Бога - так звана Абсолютна істина.Вірить в Крішну

Західні кришнаїти: хто вони?

У шістдесят шостому році минулого століття проповідник Бхактиведанта Свамі Прабхупада заснував релігійну організацію «Міжнародне Товариство Свідомості Крішни». Він виконав волю свого наставника Бхактісіддханти Сарасваті і перевів основи Науд-вайшнавізму на англійську мову. У той час римське християнство переживало кризу. Нові віяння захопили спраглих сакруму своєю екзотикою. Засновники «Міжнародного Товариства Свідомості Крішни» спочатку зареєструвалися в США, потім подібні організації почали з`являтися і в Західній Європі. З падінням так званого залізної завіси релігійні громади стали з`являтися і на території колишнього Радянського Союзу. Але ці люди в білих і шафранових шатах, виборювати собі голову - не єдині, хто вірить в Крішну. «Суспільство Свідомості» - лише одна з численних релігійних напрямків всередині вишнуизма. Вони називають Крішну верховним божеством, Абсолютом.

культ

Як і у всіх індуїстських релігіях, адепти цього вчення збираються в ашрамах. Це не храм в християнському сенсі слова. Ашрамом може бути звичайна квартира або будинок. Це місце, де збирається громада, щоб під керівництвом гуру займатися духовними практиками. Саме слово «ашрам» означає «захист». Тобто, туди приходять під опіку, яку дає привертає Крішна. Фото, на яких зображені ашрами, показують, що там є скульптурне зображення божества, часто не одне, а з подружкою Радгою. Вона, до речі, асоціюється з жіночою іпостассю Крішни. Божеству віруючі підносять Прасад - ритуальну їжу, яку готують з любові до Бога і його дітям.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 200
Увага, тільки СЬОГОДНІ!