Навіщо потрібні православні притчі

Притча - це коротка повчальна історія, від байки вона відрізняється тільки тим, що викладена не в віршах. При слові «притчі» згадується, насамперед, Євангеліє. Перші православні притчі дійсно викладені в Євангелії, їх розповів Христос.православні притчі Вони зовсім прості, частіше це навіть не історії, а опис декількох побутових моментів. Наприклад, притча про жінку, яка втратила одну монету. Вона просто упустила її - подія, не варта уваги на особливу увагу. Але той висновок, який робить Христос з поведінки цієї жінки, дивний. Виявляється, і Отець Небесний так само шукає душу заблукав грішника, як жінка шукає свою монетку. Більше відома інша притча, аналогічна цій. Це розповідь про загубилася в горах овечки.

Православні притчі, викладені в Євангелії, стали темою картин, літературних творів, музичних композицій. Найвідоміші притчі з усіх євангельських - це, напевно, притча про посіві в поле, про блудного і непутящого сина, про фарисея, який пишався, і митаря, який миритися.притчі православні християнські



Відомі вони як самі зрозумілі і найяскравіші з усіх євангельських притч. Але цими трьома історіями православні притчі, викладені в Євангелії, не обмежуються. Є ще історія про жінку, яка поставила дріжджове тісто, про хитрого керуючому, про сина, який просить у батька рибу. Чому ж Господь говорив притчами? Перш за все, це було необхідно для народу, який його оточував. Це були селяни і рибалки, які добре знали свою справу, своє господарство. Абстрактні предмети і складні богословські поняття були їм зовсім чужі. Вони не стали б слухати незрозуміле виклад. Треба було пояснити, що називається, на пальцях, ось Христос і пояснював.

Але навіщо освіченим людям нашого часу приклади, які були придумані для грубих галилеян без малого дві тисячі років тому? Але, якщо задуматися, стає зрозуміло: в цих коротких історіях вся суть виражена настільки ємко, що додати більше вже нічого. Наприклад, православна проповідь (слово Боже) дійсно не доходить до серця саме з тих причин, які викладені в історії про сіяча. Деякі не вірять, інші, і таких серед віруючих більшість, вірять, але метушня поглинає все їх добрі наміри. А треті слухають і намагаються узгоджувати свої дії Слова Божого, але самі не помічають, що ухилилися в сторону.православні притчі для дітей



Розповідь про блудного сина ще ближче нашим сучасникам. Якщо про посіві в поле вручну більшість зараз має досить умовне поняття, то складні діти - бич нашого часу. Хлопчик попросив батька віддати йому спадок, немов він уже помер, і пішов шукати веселого життя. А потім повернувся. І батько його зустрів: ось яка сила Божої любові. Відчути може кожен.

Але історії з Євангелія - це не всі існуючі притчі православні. християнські історії розповідалися в формі притч не тільки Спасителем. Багато проповідники використовували цей прийом. Існує безліч розповідей про пустельників і подвижників, які викладені в Патерик і Житіях Святих. Причому багато хто з таких оповідань нагадують класичні православні притчі. Тобто це короткі і повчальні історії про ченців. Мова в них йде про послух, смирення і любові.

православні притчі для дітей іноді видаються окремими книжками з багатими ілюстраціями. Дитині, якого навчають основам віри, необхідно знати ці історії, а головне - розуміти їх справжній зміст.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 69
Увага, тільки СЬОГОДНІ!