Чи можна в пост пити пиво? Правила православного поста

Кожному християнинові відомі періоди, звані постами. У старі часи їх дотримувалися всі - і духовенство, і миряни. Чи не виникало питання про те, що пити в пост. Кожна християнська сім`я знала всі правила утримання (духовного і тілесного). Все, від малого до великого, дотримувалися їх. Сьогодні багато забуто. Роки безбожництва в СРСР не пройшли даром. Але все більше людей повертаються в лоно церкви. Ось тут і потрібна допомога в роз`ясненні багатьох правил. Давайте розберемося в тому, як і навіщо потрібно утримуватися, і відповімо на питання про те, чи можна в пост пити пиво.чи можна в пост пити пиво

сенс постів

Напевно, кожен вже чув, що утримання від їжі і пиття без духовного очищення, подолання себе не буде на те воля Божа.

Піст - це не дієта. Відмова від продуктів - не головна задача християнина. Питання про те, чи можна в пост пити пиво, безумовно, важливий, але не про це потрібно думати в першу чергу. Утримання від їжі марно без духовного утримання, без милосердя і спроб виправити свої гріхи. Звичайно, все перераховане потрібно робити постійно, кожен день. Пост допомагає тим, що дозволяє духу відновити верховенство над тілом, адже в повсякденному житті відбувається навпаки. І з цим не посперечаєшся.

Сам Ісус Христос, провівши в пустелі сорокаденний піст і перемігши Диявола, "повернувся в силі духу" і цим показав усім зброю, яке допомагає скинути ворога роду людського. Сила його журиться при згадці про поразку в пустелі, тому він і відступає від дотримують за всіма правилами пости.пиво в пост можна

Правила постів

На фізичному рівні утримання в їжі підрозділяється на п`ять ступенів. Це відмова:

  • від м`яса;
  • від молочного;
  • від риби;
  • від рослинного масла;
  • від будь-якої їжі на якийсь термін.

Остання щабель прийнятна лише для повністю здорових людей. До речі сказати, для підтримки фізичних сил пити вино або пиво в пост можна, але не завжди. Крім того, подолання себе потрібно тримати в таємниці від інших. А якщо близькі все ж дізнаються і почнуть переконувати відмовитися від поста, не мучити себе, потрібно бути готовим до цього. Біси так намагаються через доводи і спокуси припинити процес зміцнення духу, як намагався дух темряви це зробити в пустелі з Ісусом.

Що краще: послаблення в пост або відмова від нього?



Люди хворі, але прагнуть до Бога, іноді замінюють утримання в їжі духовним. Вони намагаються не злитися, не сваритися, проявляти милосердя і т. Д. Але ж і в звичайні дні кожен християнин повинен стежити за собою. А якщо людина не в змозі утриматися, наприклад, від роздратування в повсякденності, то навряд чи це йому вдасться під час посту. Виходить, що підміна фізичного утримання духовним - це лише самообман.
в великий піст можна пити

Краще, якщо хвора людина або той, у кого є недолік в продуктах, буде хоча б утримуватися від солодощів і ласощів, постити в середу і п`ятницю, найбільш смачні страви залишати на святкові дні.

Помірність - головне в пост?

Не потрібно питати батюшку в церкві про те, чи можна в пост пити пиво, якщо утримуєшся від їжі напоказ. Формального обмеження Господь не сприймає. Адже можна їсти все, що Бог дасть, як робив святий Іоанн Ліствичник, навіть м`ясо, але лише стільки, щоб залишатися живим. Йому це не заважало приймати причастя і стати святим. Ось на цьому прикладі і видно, що помірність в їжі набагато важливіше обмеження у виборі продуктів. Треба їсти стільки, скільки необхідно організму, а не давати волю почуттям хтивості.

Розсудливість в утриманні від їжі



Доводити себе до виснаження - такий же гріх, як і об`їдатися. Тому розсудливість в питанні відмови від якої б то не було їжі не менш важлива, ніж помірність.

Коли йде пост, чи можна пити вино? Апостол Павло пише Тимофію, своєму учневі, щоб той вживав не тільки воду, але і трохи вина через "частих недуг". Таким чином, церква передбачає послаблення в утриманні від їжі для фізично хворих людей.що пити в пост

Але знову ж таки пост повинен бути таємним. Не можна ходити, всім своїм виглядом показуючи причетність до стриманості. Христос вчить постити не для людей, але для Бога. Тому перебувати в веселому настрої в цей період буде правильніше і приємніше Господу. Але ходіння в гості, перегляд розважальних програм та інше краще відкласти.

Що можна пити під час посту?

У дні Великого посту в суботу, неділю і свята дозволяється випивати по дві-три заходи вина, порівнянної з величиною кулака людини (красовулі). Але дозвіл це призначене для людей, ослаблених хворобою.

Сучасний Церковний устав, який прийнятий в православ`ї, відбувається з Єрусалиму. У цих місцях, крім вина, не знали інших напоїв, виготовлених зі злаків, тому мова йде лише про нього. У північних країнах вино було занадто дорогим. Використовували його там лише для причастя, а за столом подавали пиво.

Ті немочі, через які і дозволялося вживати сухе вино з винограду (А у свята солодке), були морального порядку (наприклад, звичка до нестриманості), а лише фізичні. Через брак ліків, які потрібні хворому, цей напій був єдиним способом підтримати його сили.

У Великий піст можна пити пиво по суботах, неділях і святкових днях, так як його прирівнюють до вина. Але більш міцні напої вживати заборонено.пост чи можна пити вино

Підводячи підсумок під усім сказаним, можна відзначити, що на питання про те, чи можна в пост пити пиво, є цілком розумний і певну відповідь. Пиво чи вино можна пити хворим людям, яким такі напої необхідні для підтримки фізичних сил. Помірність і розумність в пост важливіше, ніж дотримання всіх правил утримання. І духовне обмеження більш значуще, ніж фізичне, але останнім зовсім відкидати не можна.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 101
Увага, тільки СЬОГОДНІ!