Блажен, хто вірує - як розуміти вислів?

Серед крилатих виразів є ті, чиє значення з часом видозмінювалася. До них відноситься і це: "блаженний,

хто вірує". Широкому колу обивателів воно відомо з твору "Горе від розуму" О. Грибоєдова, але використовував його вчитель з Назарета набагато раніше, на зорі нашої ери.

В устах Чацького

Всі, хто читав безсмертний твір Олександра Грибоєдова "Горе від розуму", Пам`ятають яскравий образ Олександра Чацького. Молода людина - максималіст, розумний і глибокий, чесний і прямий, щиро здивований тому, як могла Софія полюбити іншого, і кого - Молчалина, дурного і лукавого кар`єриста.

Блажен хто вірує

Приїхавши в Москву і насамперед відвідавши будинок Фамусова, Чацкий розуміє, що йому не дуже-то і раді, і висловлює цю претензію Софії. Вона ж відповідає, що, мовляв, чекали кожен день, кожен шерех, кожен гість викликав надію. У Чацького немає часу і, напевно, бажання розмірковувати про те, наскільки щирі ці слова. І тоді автор вкладає в його уста вираз, цілком описує стан закоханого юнака, який не потерпить і тіні сумніву щодо свого почуття: блаженний, хто вірує.

Значення цих слів у тому, що йому доводиться (і навіть так легше) просто повірити, ніж аналізувати і критично осмислювати те, що відбувається. Тому краще повірити на слово і забути ці сумніви, які можуть мучити груди. Тут можна побачити перекличку з пушкінські рядки "... Ах, обдурити мене неважко, я сам обманюватися радий".



Звичайно, блаженний той, хто вірує. Це рятує від безлічі страждань, але не завжди дає правильне розуміння того, що відбувається, як з Чацький. До речі, цікаво порівняти назву комедії Грибоєдова, яка проголошує, що від розуму відбувається горе, з висунутої цитатою - блаженство від віри.

Негативний зміст виразу

Дане крилатий вислів найчастіше використовується в суспільному житті в негативному контексті. Наприклад, багато статей в Інтернеті, спрямовані на критику існуючої політичної влади, цитують слова Чацького іронічно, з сарказмом: "Блажен, хто вірує, тепло йому на світі!" Тут висміюється зайва довірливість і простота народу, якому так легше жити, вірити, що все буде в порядку, довіритися уряду, обіцянкам. Блаженні - означає щасливі. "щасливі" ті, хто не бачать досить, щоб виникли сумніви, хто не аналізують, чи не розчаровуються, простіше кажучи, ті, хто живуть "в рожевих окулярах". Зауважимо, що слово "щасливі" ми використовуємо в лапках, натякаючи на його переносний змив.

Блажен той хто вірує

В устах Христа



В Євангелії немає в чистому вигляді дослівного виразу "Блаженний, хто вірує". Але в той же час з упевненістю можна сказати, що джерело даного висловлювання - саме там.

Ісус Христос проповідував істини про Царство Боже в селищах Палестини. Одна із записаних його проповідей називається "заповіді блаженства". Своїм вченням він перевертав все уявлення людей того часу про щастя. Наприклад, він говорив що блаженні засмучені, вбогі духом, голодні і спраглі правди, і так далі.

Блажен хто вірує хто сказав

Але особливий сенс фраза "Блаженний, хто вірує" набуває в іншому епізоді. Після хресної смерті і воскресіння Ісус являвся ученикам. Ті розповідали іншим, що бачили вчителі. Один же з них, усіма відомий з тих пір як Фома невіруючий, говорив: "... Поки не побачу Ісуса на власні очі і не вкладу пальці свої в рани від цвяхів - не повірю". Незабаром, коли учні були зібрані разом, з`явився посеред них Господь. Насамперед він підійшов до Хоми і запропонував перевірити свої рани від хресних мук. Звичайно, Фома впав до ніг Христа з визнанням: "Господь мій і Бог мій"! У відповідь Ісус промовив знамениту фразу: "Блаженні, що не бачили, але повірили".

євангельський сенс

З вище викладеного стає ясно, що вірі Ісус приділяв велике значення. Справа в тому, що і народ, і правителі постійно вимагали знамень і чудес, тобто доказів. Незважаючи на те, скількох хворих зцілив Христос, воскресив, наситив голодних парою коржів, більшість так і не визнали в ньому Месії. Тому одного разу він поставив посеред натовпу на височину мале дитя і сказав, звернувшись до оточуючих, що якщо не будете, як діти - не ввійдете в Царство Отця. А хто ж більш відкритий щирого довірі, ніж діти? Ось в істинному розумінні зміст виразу "Блаженний, хто вірує"!

Блажен хто вірує значення

Зрозуміти значення сказаного

Отже, ми з`ясували, що розглядається вираз може мати абсолютно протилежний зміст, в залежності від навколишнього словесного фону. Воно ні в якому разі не говорить на користь або в осуд віри. "Блажен, хто вірує" - Хто сказав цю фразу, в якому контексті - це перше, що треба з`ясувати, щоб зрозуміти зміст виразу. Якщо ми читаємо або слухаємо християнську проповідь, або це говорить священнослужитель або просто віруюча людина - тоді вона звучить в євангельському сенсі. Якщо ж за допомогою цієї фрази хочуть підкреслити небажання когось вникнути в проблему, розібратися в ній - тоді з іронією і сарказмом, більше в негативному плані використовуються слова Чацького.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 130
Увага, тільки СЬОГОДНІ!