Свята великомучениця свята варвара

Щорічно 17 грудня у всіх православних церквах молитовно поминається свята Варвара

Ону, своїм життям і мученицькою смертю прославила Господа. Народжена в родині язичницького фанатика, вона зуміла своїм юним розумом осягнути всю неспроможність сповідуваних ним забобонів і серцем сприйняти немеркнучий світло Христового вчення.

Свята Варвара

Юна дочка багатого язичника

Коли народилася Свята Варвара (ікона, точніше, її зображення представлено в статті), невідомо, але з дійшли до нас записів випливає, що жила вона в III столітті у великому торговому місті Іліополі Фінікійському. Батько її Діоскор, багатий і знатна людина, затятим прихильником прихильний язичництва, що був в ту пору офіційною релігією всіх підвладних Риму держав. Рано залишилася вдовою, він всією душею прив`язався до своєї єдиної дочки Варвари, бачачи в ній джерело радості і щастя.

Коли Свята Варвара трохи підросла, батько, бажаючи вберегти її від нескромних поглядів, а головне, виключити будь-яку можливість спілкування з появою на той час в місті християнами, помістив дочка в спеціально збудований для неї замок. Дівчина жила, оточена воістину царською розкішшю, але була одна прикра деталь, отруює їй радість життя - батько не дозволяв їй залишати цю «золоту клітку».

Свята Варвара великомучениця

Роздуми про Творця світу

Проводячи багато часу біля вікна і споглядаючи з висоти однієї з веж красу оточував її світу, Свята Варвара мимоволі дійшла думки про те, хто є Творцем цієї пишноти. Запевнення приставлених до неї виховательок, що все видиме навколо створено тими позолоченими бовдурами, яким поклонявся батько, ні в якій мірі не переконали її. Допитливий розум молодий самітниці підказував їй, що повинен бути Бог не рукотворний, а має власне буття і знаходиться поза відчутного усіма матеріального світу.



Як люблячий батько, Діоскор мріяв про щасливе заміжжя своєї дочки, і коли настала пора, прихильно ставився до багатих і знатним нареченим, часто в їх будинок. Однак яке ж було його засмучення, коли дочка навідріз відмовилася віддати кому-небудь з них перевагу, заявивши, що бажає залишатися в чистоті і цнотливості. Батько не став її ні в чому переконувати, а вирішив надати це заміжнім подругам, для більш частого спілкування з якими він дозволив Варварі виходити з дому, коли їй це заманеться.

Ухвалення святого хрещення

Незабаром сталося так, що Діоскор був змушений на деякий час розлучитися з дочкою, відправившись в далеку поїздку, куди покликали його нагальні справи. У його відсутність Свята Варвара часто покидала свій будинок, і одного разу доля звела її з людьми, що опинилися таємними християнами. Коли дівчина за своїм звичаєм завела розмову на хвилюючу її тему про Творця оточуючого їх світу, ті познайомили її з вченням про Триєдиного Божество, Творця всього сущого, про Його втілення від Пречистої Діви Марії, про смерть на хресті і подальшому відродженні.

Свята Свята Варвара



З цього дня єдиним бажанням Варвари стало якомога швидше прийняти святе хрещення і присвятити себе служінню Ісусу Христу. Випадок до того скоро представився. Нові знайомі привели її до священика, який таємно подорожував під виглядом купця і в ті дні перебував проїздом в Іліополі. Поговоривши з дівчиною і наставивши її в основах віри, він зробив над нею це святе таїнство. Хто зійшов на неї Благодать Божа надала Варварі сили для виконання її високого призначення.

Визнання своєї віри

Вирушаючи в подорож, Діоскор велів слугам прикрасити його будинок ще однієї вежею, в якій, за його задумом, повинні були бути два вікна. Виконана нових для неї релігійних почуттів, Свята Варвара вмовила робітників в порушення проекту прорізати третє вікно. Таким шляхом їй хотілося мати перед очима зримий символ Святої Трійці. Будівельники в точності виконали її прохання.

Коли повернувся з поїздки Діоскор зажадав пояснення настільки дивним, з його точки зору, капризу, дочка не стала лукавити, а відкрито розповіла йому про все, що сталося в його відсутність і оголосила, що надалі відкидає язичництво і сповідує настільки ненависне йому християнство. Гніву батька не було меж. Не тямлячи себе від люті, він вихопив меч, і тільки втеча позбавило Варвару від неминучої смерті.

Свята Варвара ікона

Бачення Господа, що зміцнив діву

Але довго ховатися їй не вдалося. До вечора того ж дня вона була схоплена і по велінню батька доставлена до правителя міста. Діоскор публічно відрікся від своєї дочки-християнки, залишивши її на свавілля такого ж, як і він сам, язичницького фанатика. Правитель, роблячи поступку її молодості і, як йому здавалося, незрілому розуму, не поспішав застосовувати силу, а постарався домовленостями схилити дівчину змінити своє рішення. Однак незабаром він переконався в її непохитності.

Свята Варвара-великомучениця зберігала мужність і тоді, коли була передана в безжальні руки ката. Коли ж ночі на кам`яній підлозі своєї темниці діва віддавалася молитві, перед нею постав в зримо образі Ісус Христос, що звелів нещасної до кінця зазнати муки і не втрачати сподівання на Його допомогу. Своїми пречистими устами Він передрік їй швидке блаженство в Царстві Небесному.

Мученицька смерть святий

Вранці мужню християнку вивели з темниці і в присутності численної натовпу язичників обезголовили. Страта здійснив сам Діоскур, в своєму фанатичному засліпленні не пощадили рідної дочки. Так закінчила свій земний шлях Свята Варвара.

Свята Варвара великомучениця ікона

Великомучениця, ікона якої представлена в більшості православних храмів, стала однією з найбільш шанованих християнських святих. До неї протягом багатьох століть нескінченним потоком йдуть люди, перевіряючи свої найпотаємніші таємниці і відкриваючи душу в надії на її допомогу. Прийнято вважати, що вона має особливе благословення від Бога захищати тих, хто молиться перед нею від насильницької смерті.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 83
Увага, тільки СЬОГОДНІ!