"Пристрасна" ікона божої матері: значення

Назва "Страсна" ікона Божої Матері (наголос на другому складі) пов`язано насамперед з тим, що крім образу Пресвятої Богородиці з Немовлям у верхній частині симетрично зображені ангели зі знаряддями Хрещених страстей Господніх. Архангел Гавриїл

тримає хрест, де Ісус Христос прийняв смерть, а Архангел Михаїл - губку, подану Христу для втамування спраги, і спис, яке встромив в ребра Ісуса сотник Лонгин, щоб переконатися, що той мертвий.

пристрасна ікона Божої Матері

Загальний опис

"Страсна" ікона Божої Матері, перебуває в монастирі біля гробниці преподобного Димитрія Прилуцького, має зображення тільки одного ангела з знаряддями катувань. Вона створена іконописцями в монастирі Кутлумуш. У XIII столітті за допомогою цієї ікони Богоматір захистила афонських ченців від піратів. Заступництво Пресвятої Богородиці зробило так, що обитель була оповита туманом і виявилася невидимої для грабіжників. З тих пір ікона має й іншу назву - "Фовера Простасіа", Що в перекладі означає "страшна захист".

"Страсна" ікона Божої Матері: значення

слово "пристрасть" в перекладі з церковнослов`янської в даному випадку означає "страждання". Це зображення Богородиці має особливий змістом, виконує важливу сакральну функцію. "Страсна" ікона Божої Матері, значення якої важко переоцінити, здавна шанується на Русі, так як символізує Страсну седмицю перед Христовим воскресінням. Ангели, які летять до Немовляті Христу з знаряддями катувань Господніх, свідчать про майбутні реальних страждання Спасителя. Він же, дивлячись на них, з переляку хапається за матір обома руками, ніби вимагаючи допомоги і захисту.

Пресвята Богородиця, виконана смирення і чесноти, покірно несе своє чадо назустріч тортурам і страждань, підкоряючись Божій волі і вірячи в Божу правоту. Цей чудотворний образ покликаний рятувати людський рід від пристрастей, душевної немочі і страждань, він вчить покірності і смиренності. Останнім часом спостерігається затребуваність Страсного образу Богоматері віруючими, незалежно від освіти або займаного положення в суспільстві, оскільки він є символом Христових і людських пристрастей.

іконографічний тип



"поясний" образ Богородиці на іконі має іконографічний тип "Одигітрія". "Страсна" ікона Божої Матері характерна тим, що лик Немовляти повернуть в напрямку ангела, який тримає Хрест. Голова ж Пресвятої Богородиці нахилена до Немовляті, що пом`якшує строгий іконографічний тип "Одигітрія", До якого відносяться "Казанська", "Іверська", "Троєручиця", "Скоропослушниця", "Смоленська" ("Одигітрія"), "Ченстоховська" і інші ікони. Богородиця тримає Дитятко Христа, злякано охоплює її праву руку.

пристрасна ікона Божої Матері значення

сторінки історії

"Страсна" ікона Божої Матері, фото якої тут представлено, вперше згадується ще в шістнадцятому столітті. Список з цієї ікони, виготовленої на Афоні, з`являється в Росії в сімнадцятому столітті. Його авторство приписують іконописця Григорія з Нижнього Новгорода. Селянка Катерина з села Палиці була хвора біснуванням з самого початку подружнього життя і часто здійснювала замахи на своє життя, то кидаючись в воду, то накидаючи на себе петлю. Звернувшись з молитвою до Богоматері, вона дала обіцянку, що в разі зцілення піде в монастир. Але після одужання Катерина забула про свою обітницю, стала матір`ю і зайнялася вихованням своїх дітей.

Після деякого часу їй було видіння Божої Матері в супроводі іншого світлоносний діви. Пресвята Владичиця докоряла її за невиконання даної обітниці. Богородиця звеліла сповістити про її явище, але Катерина не наважилася це зробити. Два рази приходила до неї Божа Матір, і в останній раз за непослух жінка була покарана потворністю і розслабленням. Для зцілення Пресвята Богородиця наказала Катерині знайти в Нижньому Новгороді іконописця Григорія, який написав її образ, іменований "Одигітрія". Після молитви перед ним Катерина зцілилася. Після цього ікона прославилася численними чудесами.

пристрасна ікона Божої Матері фото

Дата святкування



За розпорядженням государя Романова Олексія Михайловича, святий образ був перенесений з Нижнього Новгорода в Москву, де був зустрінутий з почестями при великому скупченні народу у Тверских воріт. На честь цієї пам`ятної події встановили святкування "Страсний" ікони Божої матері - це 13 серпня. На місці урочистій зустрічі ікони в подальшому побудували храм, а потім, в 1654 році, заснували Страсний монастир. У 1937 році будівлі обителі були знесені. "Страсна" ікона Пресвятої Богородиці в даний час поміщена в храм Сокільників - "воскресіння Христове". Сучасна громадськість виступає за відновлення зруйнованого монастиря. На місці колишнього "пристрасного" собору кожної суботи та неділі читається акафіст "Страсний" іконі Божої Матері. Вторинна дата вшанування ікони - в Неділю про сліпого, це шосте воскресіння, наступне після Пасхи, в пам`ять про події, що в цей день чудеса.

Про що моляться

образу "Страсний" ікони Пресвятої Богородиці моляться про порятунок від пожежі, про зцілення від хвороб. За часів правління Івана Грозного трапилася страшна пожежа, в якому цілим залишився лише той будинок, де була поміщена ця ікона.

молитва пристрасної іконі Божої Матері

За розпорядженням царя святий образ був перенесений до палацу, а після - в храм в Китай-місті. "Страсна" ікона Божої Матері шанована в кафедральному соборі міста Липецька. Тут в соборі Різдва Христового (1835 г.) під час холери був звершений хресний хід з її образом, і за заступництвом Пресвятої Богородиці епідемія страшної хвороби припинилася. Однак в 1931 році влада вирішила закрити собор. Ікона була врятована від наруги і перенесена в невеликий храм села Двуречкі. У рік 2000-річчя християнства "Страсна" ікона Божої Матері була урочисто перенесена хресним ходом в собор м Липецька - "Різдва Христового".

Перед цим образом згодом не раз відбувалися чудесні зцілення. Йому моляться про відступ страшних хвороб і епідемій. Оскільки цей образ символізує не тільки страсті Христові, а й пристрасті людські, молитва "Страсний" іконі Божої Матері здатна зцілити душевні недуги, а також позбавити від думок про самогубство або здійснення якихось гріховних і згубних вчинків.

акафіст пристрасної іконі Божої Матері

важливість ікони

Останнім часом загострилися відносини деяких верств суспільства з православ`ям, що закінчилося блюзнірським наругою святинь. Після відомих подій за 21 лютого 2012 у храмі Христа Спасителя в Москві, коли учасниці феміністської панк-групи Pussy Riot осквернили священне місце, спосіб "Страсний" ікони Божої Матері знову виявився затребуваним. Десятки тисяч віруючих прийшли на молитовне стояння на захист віри перед храмом Христа Спасителя і брали участь у Хресній ході разом зі "Страсний" іконою Божої Матері (22 квітня 2012 року).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 161
Увага, тільки СЬОГОДНІ!