Що таке догмат в православному християнстві

Перш ніж приступити до цієї складної, але досить цікавої теми, спочатку розберемося з тим, що таке догмат. Це слово з давньогрецької мови означає «рішення», «думка» або «постанову». В основному термін «догмат» переважно вживається в християнстві, означає щось незмінне і незаперечне, визначається і затверджується Церквою і не підлягає ніякій критиці і сумніву. Догмат відноситься до теологічної, богооткровенной істині, в якій міститься вчення про Бога і Його домобудівництві.

що таке догмат

Що таке догмат

Християнські догмати розглядаються і встановлюються на Вселенських соборах (зборах вищого духовенства), яких за дві з гаком тисячі років було всього сім. Свідомий відхід, інше трактування або неприйняття догматів називаються єрессю, яка часто ставала причиною релігійних конфліктів. Догматичні вчення включають в себе такі дисципліни, як Закон Божий і Катехізис. Вони містять у собі основні релігійні догмати, про які поговоримо трохи пізніше.

Догмати встановилися ще в апостольські часи, Христос розкрив людям все необхідне віровчення для порятунку душі людини. Догмати не можуть виникати раптово і бути нововведеннями. Божественне вчення не настільки теоретично, як практично, і тому незбагненно для розуму неочістівшегося від гріховних пристрастей.

догмати християнства

догмати християнства

Як вже було сказано вище, догматична база християнства була сформована в епоху Вселенських соборів як відповідь на поширення різного роду єретичних рухів, особливо в III-IV століттях. Кожен встановлений догмат ставив перешкоду, відтинав неправдиві розуміння і напрямки єретичних навчань.

Продовжуючи тему «Що таке догмат?», Треба зазначити, що сутність всіх божественних навчань вже містилася в Святому Письмі, і спочатку не було необхідності зводити їх в рамки догматичної системи. Але потім людський розум все ж проявив потреба в зрозумілому і логічному тлумаченні ще тоді догматично неоформлені і в деяких місцях важко сприймається вчення. У перші століття виникнення християнства це привело до створення філософсько-богословських шкіл.



релігійні догмати

Виникнення шкіл і книг

Головним чином виділилися дві з них: Олександрійська і Антіохійська. Ось в них-то і почали зароджуватися перші єресі. Для виявлення, а потім викорінення стали скликатися Вселенські собори, на яких викривали єретичні висловлювання і встановлювалися доктринальні істини християнського Одкровення в формі коротких визначень.

Минув час, і вже в IV столітті св. Кирило Єрусалимський створив «Катехитичної повчання», де він розкрив істинний сенс символу віри і головні таїнства християнської Церкви.

Буквально через деякий час вийшло «Велике огласітельноес слово» св. Григорія Нісського, де викладався важливий досвід його догматичного дослідження.



До V століття єпископ і богослов Феодорит Кирський склав навчальний посібник «Скорочення Божественних догматів». Приблизно в цей же час на Заході блаженний Августин написав книгу «Керівництво для Лавретія», яка дуже сильно нагадує Катехізис.

основний догмат

досвід

Однак одним з кращих творів I тисячоліття прийнято вважати трактат «Джерело знання» Іоанна Дамаскіна, особливо третю частину цього підручника під назвою «Точний виклад православної віри».

У IV столітті східні отці Церкви догматами стали іменувати не все що містяться в Одкровенні істини, а тільки ті, які відносяться до сфери віри. Таким чином, св. Григорій Ніський розділив власне богословське вчення на точні догмати і моральну частину. Однак Євангеліє - це не збірка моралістичних приписів. Навіть найвища мораль не дає сил для виконання її приписів. Тільки за сприяння благодаті Божої людина може стати воістину духовно і морально краще і почати творити добро. «Без Мене не можете робити нічого», - говорив Христос.

догмати релігії

Догмати православної християнської віри

Основний догмат Православ`я зводиться до шанування Єдиної Трійці: Бога Отця - Розум, Бога Сина - Слово і Бога Духа Святого - Дух. І Двійці: Ісус Христос-Бог і людина. Цьому вчать святі отці, основні релігійні догмати для яких - закон, який не підлягає ніякому сумніву. Всього їх налічується дванадцять.

Догмати релігії православного християнства:

  • Про Пресвяту Трійцю.
  • Про гріхопадіння.
  • Про Спокуті людства від гріха.
  • Про Втілення Христа.
  • Про Воскресіння Христа.
  • Про Вознесіння Христа.
  • Про Друге Пришестя Спасителя і Страшному суді.
  • Про єдність, соборність і наступності в ній вчення і священства.
  • Про загальне воскресіння людей і майбутнього життя.
  • Про двох єствах Христа.
  • Про дві волі і діях в Христі.
  • Про иконопочитании.

що таке догмат

висновок

Найпростішим проявом віри є молитва, і вже навіть найкоротша і проста вона передбачає догматичне зміст. Глибоке і сердечне надія на Господа захищається догматами, як захищається вино стінками чаші. І якщо думати, що чаша - це ще не вино і стінки її - щось зайве, то тут же можна залишитися без вина.

Можливо, тепер в питанні, що таке догмат, чи не виникнуть складності. Однак, головне, потрібно засвоїти, що Господь вимагає від кожної людини: «хай зречеться самого від себе, візьме хрест свій і йде за Мною». Де «хай зречеться самого від себе» означає "відмовся від своєї гріховності і від свого «Я»". Людина може досягти цього, якщо в ім`я Христа почне розпинати гріх в собі і навколо себе, помре для гріха і смерті, щоб ожити для свого безгрішного Спасителя і увійти в Царство Його Небесне.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!


Поділися, будь ласка статтю
всього голосів: 137
Увага, тільки СЬОГОДНІ!